Андон Златков Томов - ДОНЧО ВОЙВОДА, още известен като пиринския цар е български хайдутин и революционер. На негово име и на неговата чета е кръстен хребета Дончови караули в Пирин. 
Името на Дончо Войвода, се свърза с аферата "Мис Стоун", Илинденско-Преображенското въстание и Балканските войни. Той имал силно влияние и думата му тежала повече от закон, от 19 годишен пирински четник и разбойник се издига до народен представител на Петричкия район от XVII Народно събрание.
Най-любопитна е обаче една негова заповед-обръщение до всички жители на село Цапарево, която той издава по повод развратното поведение на цапаревските моми. Войводата е категоричен, че забранява "к..варлъка" на местните моми, всеки който нарушава тези моралните устои ще се наказва публично с бой с тояги.

Екатерина Арнаудова - Безстрашната Пиринска четничка - 7 години броди с четите на петричкия войвода Дончо Златков. Участва в Илинденско-Преображенското възстание като медик и боец. В Балканската война през 1912 е знаменоска и участва в освобождението на Неврокоп (град Гоце Делчев).

След войните, прави дарения на църквата и нуждаещите се, освиновява няколко деца. 
С уважение я наричат баба Хаджийка.